RawFest 2016

Kvě 28, 2016 // NAŠE KULTURA // 0 komentářů // Nezařazené

4.6. – 5.6.

Ostrov Štvanice    Ι    Ostrov Štvanice, Praha 7

www.rawfest.cz


Už za necelých 14 dní propukne v Praze zaručeně „nejživější“ festival v Evropě. Třetí ročník RawFestu, festivalu rawfood, zdravého životního stylu, sportu a inspirace otevře své brány 4. – 5. června na ostrově Štvanice. Nejnovější trendy v přípravě raw pokrmů odhalí exkluzivní hosté v čele s Russellem Jamesem, podle The Times nejlepším britským raw šéfkuchařem současnosti. Návštěvníci se také mohou těšit na magické setkání s topmodelkou, Miss ČR 1999 a milovnicí živého jídla Helenou Houdovou. Kromě degustací a kulinářských workshopů RawFest láká na sportovní vyžití, bohatý doprovodný program a zábavu pro nejmenší.

„V roce 2014 vznikl RawFest jako jednodenní oslava živého jídla, dnes je to už tradiční festival, který přináší inspiraci pro bohatší a kvalitnější život. Letošní ročník jsme uchopili jako přehlídku aktuálních trendů v živé gastronomii a zdravém životním stylu v podání výjimečných osobností z různých koutů Evropy,“ popisuje za pořadatele RawFestu Tereza Havrlandová, zakladatelka a majitelka společnosti Lifefood, a upřesňuje: „Návštěvníci mají šanci ochutnat to nejlepší z raw kulinářské alchymie – od vybraných delikates a sýrů přes šťavnaté dezerty až po osvěžující nápoje z exotického ovoce. Naučí se tyto pokrmy připravovat, vyslechnou si zajímavé přednášky, vyzkouší netradiční sporty, ale především si užijí pohodovou atmosféru s exkluzivními hosty a po boku stejně naladěných nadšenců z Čech i zahraničí.“

Pořadatelům RawFestu se podařilo do Čech přilákat zářivou hvězdu raw gastronomického nebe – Russella Jamese, podle The Times nejlepšího britského raw šéfkuchaře současnosti. Russell se dlouhodobě věnuje osvětě živého jídla, vede kurzy rawfood a má tisíce fanoušků po celém světě. Jeho specialitou jsou odlehčené chleby a raw sendviče, kterým zasvětí svou sobotní kulinářskou show.

Vše o přípravě a benefitech nápojů z divokých trav přiblíží Piter Caizer z Německa, o dobrodružstvích z cest promluví novodobí nomádi stravující se podle principů raw La France Crue. Slovenského souseda bude na RawFestu reprezentovat oblíbená bloggerka a milovnice ovocných pokrmů Nikoleta Kováčová z Raw Mother and Daughter.

Vzácným hostem RawFestu 2016 bude zakladatelka Nadačního fondu Slunečnice a maminka tří dětí Helena Houdová, která proslula zejména úspěchy ve světovém modelingu, kde zároveň razila jako jedna z prvních směr veganství. Jaká byla cesta z titulních stran luxusních magazínů k vášni pro rawfood a osobitému životnímu stylu – o svůj příběh se Helena podělí vskutku netradičním způsobem, pro návštěvníky festivalu připraví šamanský rituál.

Rawfood – čerstvé jídlo bez lepku, laktózy, přidaných cukrů, aditiv a plnidel – si v posledních letech získává stále více příznivců. Živé pokrmy ze zeleniny, ovoce, ořechů a semen, se připravují za nízkých teplot do 42 °C, a díky tomu obsahují vysoké množství minerálů, vitamínů a živin nezbytných pro správné fungování lidského organismu. Prvním a největším výrobcem českých raw potravin je pořadatel RawFestu, společnost Lifefood. Ta se za deset let existence vypracovala na absolutní špičku a dnes se může pochlubit nejširší nabídkou raw dobrot v celosvětovém měřítku.

Mimo kulinářské workshopy a ochutnávky menu vyhlášených raw restaurací čeká návštěvníky atraktivní program v přednáškovém stanu s Margit Slimákovou, Cecílii Jílkovou, Katkou Královou z Nevýchovy a dalšími. Po oba dny poběží lekce jógy, soutěže v paddleboardingu, dynamické sporty nebo tzv. glasswalking neboli chůze po skle. Na své si přijdou také nejmenší návštěvníci, kteří si mohou zadovádět ve výtvarných dílnách nebo na boulderingové stěně.